Російські війська під Вовчанськом використовують Starlink. Про це повідомила прес-служба оперативно-тактичного угруповання військ "Харків".

Starlink - глобальна супутникова система від компанії SpaceX для забезпечення високошвидкісного широкосмугового супутникового доступу в Інтернет у місцях, де він був ненадійним, дорогим або повністю недоступним.

Ще в лютому 2024 року американський журнал Defense One заявив про використання росіянами в Україні Starlink компанії Ілона Маска. Тоді офіційний акаунт Starlink у соцмережі X заявив, що Starlink не працює в Росії, що SpaceX ніколи не продавала і не рекламувала Starlink у Росії, а також не постачала обладнання до Росії.

Видання "Фокус" повідомляло, що з початку 2024 року в РФ стало втричі більше магазинів, які продають обладнання Starlink. Термінали привозять із США та Об'єднаних Арабських Еміратів, потім це обладнання виявляється у російських військових на тимчасово окупованій території України.

Однак не на всіх ділянках росіянам доступні найсучасніші технічні засоби.

У ОТУВ "Харків" розповідали, що військові РФ намагаються боротися проти українських дронів мисливськими рушницями.

Також в оперативно-тактичному угрупуванні повідомляли про застосування росіянами на Харківському напрямку розроблених у колишньому СРСР аерозольних гранат К-51, які підпадають під дію Конвенції про хімічну зброю та Женевського протоколу 1925 року.