Харків готується до опалювального сезону, впроваджуючи масштабний проєкт децентралізації систем життєзабезпечення. За словами міського голови Ігоря Терехова, зимовий період буде важким. На меті зробити так, щоб кожен будинок у кожному мікрорайоні був із теплом, світлом та водою.

Мер повідомив, що до кінця 2024 року в місті буде встановлено 141 одиницю спеціального обладнання. Це когенераційні та газотурбінні установки, трансформатори та блочно-модульні котельні. Особлива увага приділяється розрахункам необхідної потужності з урахуванням кількості мешканців у кожному будинку. Окрему увагу приділено приватному сектору, де своя система опалення. Тут головне завдання – забезпечити стабільне газопостачання.

Для реалізації цього проєкту місто виділило близько 2 мільярдів гривень, таку ж суму надав уряд. Додатково ведуться переговори зі Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими установами щодо додаткового фінансування та закупівлі обладнання.

Терехов запевнив, що більшість установок буде готова до початку опалювального сезону, а за умови своєчасного постачання всі роботи планується завершити до кінця року.

Раніше мер повідомляв, що Харків стане енергетичним "островом". Відомо, шо в Харкові вже встановили 34 блочно-модульні котельні замість зруйнованих обстрілами. Також у місті встановлюють й когенераційні установки (обладнання, яке виробляє і теплову, і електричну енергію; детальніше про нього - тут).