Із 2 вересня 2024 року у Харківській області ремонтуватимуть "дорогу життя" - автомобільну трасу Р-51 Мерефа – Лозова – Павлоград. Про це повідомили у Службі відновлення та розвитку інфраструктури Харківської області.

Причина - серйозні пошкодження на мосту поблизу міста Первомайський, збудованому ще у 70-х роках минулого століття. Серед проблем - руйнування підходів до шляхопроводу, пошкодження дорожнього покриття та значна корозія арматури.

Автошлях Р-51 пролягає через Харківський, Чугуївський та Лозівський райони Харківської області, а також частково заходить на територію Павлоградського району Дніпропетровської області. Його загальна довжина - 195,8 км. Цей шлях отримав назву "дорога життя" під час повномасштабного вторгнення РФ: траса Р-51 відіграє важливу роль у постачанні гуманітарних вантажів, евакуації цивільного населення та транспортуванні поранених військовослужбовців. Незважаючи на близькість до зони бойових дій, у травні 2022 року було проведено термінові ремонтні роботи для підтримки її функціональності.

Виконувати роботи буде підрядна організація ТОВ "РДС". План робіт включає:

  • підсилення наявних опор;
  • відновлення підходів до штучної споруди;
  • укріплення насипу.

На час проведення ремонту рух шляхопроводом буде повністю перекрито.  Об'їзд організують місцевими дорогами.