Мешканка Куп'янського району агітувала людей отримувати по 10 тисяч рублів від РФ під час окупації. Про це повідомив речник Харківського обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Куп'янський район був окупований російськими військами з лютого до вересня 2022 року. На той час 40-річна уродженка Куп'янська погодилася обійняти незаконну посаду “виконувачої обов'язків спеціаліста сектору пільгових категорій населення Управління праці та соцполітики” в окупаційній адміністрації.

Вона агітувала місцевих жителів отримувати матеріальну допомогу від РФ у розмірі 10 тисяч рублів. Для цього вона збирала у людей документи та передавала їх до окупаційної адміністрації. Отриману інформацію росіяни планували використати для проведення незаконного референдуму щодо приєднання районів Харківської області до РФ.

Після звільнення Куп'янського району жінка намагалася втекти. Співробітники СБУ розшукали її. За ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) їй загрожує позбавлення права обіймати певні посади терміном від 10 до 15 років.

Нещодавно СБУ викрила ще одну мешканку Куп'янського району, яка також збирала дані для проведення незаконного референдуму.