Люди, які отримали гроші через "єВідновлення", мають за них відзвітувати. Про це повідомив голова Дергачівської міської військової адміністрації Вячеслав Задоренко.

Програма "єВідновлення" була створена для того, щоб люди, житло яких пошкоджено або зруйновано внаслідок обстрілів, отримали компенсацію від держави.

Допомога передбачає певні зобов'язання з боку отримувачів: після завершення відновлювальних робіт необхідно надати відповідне інформаційне повідомлення. Це можна зробити двома способами:

Крім того, необхідно надати звіт про цільове використання отриманих коштів.

Терміни подання звітності залежать від категорії отриманої компенсації:

  • для компенсацій категорії А (сума до 200 000 гривень) - звіт необхідно подати протягом 12 місяців від дати нарахування коштів;
  • для компенсацій категорії Б (сума від 200 000 до 500 000 гривень) - термін подання звіту становить 18 місяців.

Своєчасне подання звіту може значно спростити процедуру перевірки. Отримувачі, які вчасно повідомлять про завершення робіт, потраплять під вибіркову перевірку, яка охопить лише 5% загальної кількості поданих повідомлень. Натомість ті, хто не надасть звіт вчасно, підлягатимуть 100% перевірці цільового використання коштів.

Для отримання додаткової інформації або консультації щодо звітності за програмою "єВідновлення" громадяни можуть звернутися за телефоном: +38 (068) 242 43 88.

Як надається компенсація

Компенсація може надаватися у вигляді:

  • житлового сертифікату;
  • виплати для відновлення на власній земельній ділянці.

Купити житло або збудувати нове громадяни можуть виключно на територіях, де немає активних бойових дій та які не перебувають під тимчасовою окупацією.

Якщо при оцінці стану житла комісія визначить, що воно підлягає відновленню, буде складено відповідний акт, який внесуть до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. У такому разі отримати гроші для відновлення цього житла можна буде лише після вилучення громади з переліку таких, де продовжуються активні бойові дії.

Затверджений Кабміном перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані РФ, – тут.