Лісник із Харківської області працював на росіян: він наносив на Google-карти місця дислокації ЗСУ. Про це повідомив речник Харківського обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, під виглядом звичайних об'їздів території державного лісгоспу чоловік фіксував розташування підрозділів української армії, яка обороняє Харків та область. Він таємно спостерігав за українськими блокпостами та укріпрайонами. Окрім географічних координат військових об'єктів, шпигун намагався визначити приблизну чисельність особового складу та типи озброєння на позиціях ЗСУ. Всю зібрану інформацію чоловік наносив на Google-карти для подальшої передачі російській розвідці.

Лісник-колаборант підтримував зв'язок з окупантами через свого знайомого, який на початку повномасштабного вторгнення виїхав до Росії та погодився співпрацювати з ворогом. Координацією дій цього "зв'язкового" займався кадровий офіцер Головного управління Генштабу збройних сил РФ. Для конспірації агент використовував анонімний чат у популярному месенджері.

Під час обшуку в помешканні зловмисника правоохоронці вилучили мобільний телефон з доказами його розвідувально-підривної діяльності на користь Росії. Паралельно з арештом були проведені заходи для убезпечення позицій ЗСУ, про які шпигун міг повідомити ворогу.

Наразі підозрюваному оголошено про підозру за статтею "Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану" (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Зловмисника взято під варту. Йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.