Жителі Харкова та області, які поселили в себе ВПО, із вересня не отримуватимуть за це гроші: виплати за програмою "Прихисток" припиняються. Про це протягом серпня повідомляли представники влади в різних громадах області.

Причина - закінчення міжнародного фінансування проєкту з боку УВКБ ООН. Тобто останній місяць, за який можна отримати компенсацію, - це серпень. Заяви за серпень необхідно подати до управління соціального захисту населення у період із 1 до 5 вересня 2024 року.

19 березня 2022 року Кабмін прийняв постанову № 333 "Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб". Урядовою соціальною програмою "Прихисток" передбачалося надання грошової державної компенсації за комунальні послуги тим, хто безоплатно надавав приміщення для проживання переселенцям із 24 лютого 2022-го. За кожну людину зі статусом ВПО можна було отримати 900 гривень на місяць  під час опалювального сезону, 450 гривень - у теплу пору року. Шукачі житла можуть проглянути варіанти на сайті.

З 1 січня 2024 року була скасована виплата компенсації за людей, із якими власник житла пов'язаний родинними стосунками, перебуває у шлюбі або має кровну спорідненість.

Наразі відомо, що держава розглядає можливість продовження проєкту у 2025 році. Додатково будуть вестися перемовини з міжнародними партнерами щодо надання таких виплат в майбутньому.