7-річному Максиму з Харківської області пересадили кістковий мозок у Львові. Про це повідомили у пресслужбі Першого медоб'єднання Львова.

Трансплантацію кісткового мозку провели в лікарні святого Миколая. Це перший досвід таких операцій у цьому медзакладі. 

У 2022 році дитина почала стрімко втрачати вагу. Медики виявили в неї рак головного мозку. Метастази пішли в спинний мозок. Перші сеанси хіміотерапії Максим пройшов у Харкові. Потім його лікували в Києві, Івано-Франківську та Львові. 

Після того, як лікарі знищили злоякісні новоутворення, Максиму пересадили його власні стовбурові клітини, відібрані заздалегідь. До операції хлопчика готували медики зі Львова та Івано-Франківська. 

Після трансплантації Максим із мамою провів три тижні в стерильній ізольованій палаті. Дитині була потрібна подвійна пересадка, тому через два місяці операцію повторили.

Обидві операції пройшли вдало. Медики стверджують, що найскладніший етап позаду. У разі необхідності пацієнт отримуватиме променеву терапію.

Наразі Максим перебуває вдома і готується піти до першого класу. 

Як стати донором кісткового мозку

Зазвичай донорами кісткового мозку можуть стати люди віком від 18 до 45 років. При цьому вони не повинні мати серйозних хронічних захворювань. 

В Україні існує Реєстр донорів кісткового мозку, де можуть зареєструватися охочі. Лише 25% хворих можуть мати спорідненого донора. Для решти необхідно знайти неродинного.

Наразі в Реєстрі зареєстровано понад 13 тис. потенційних донорів. 

Також на сайті Реєстру повідомляється, що трансплантація кісткового мозку в Україні для пацієнтів є безкоштовною.