У Харківській області чиновниця збирала дані місцевих жителів для незаконного референдуму під час окупації. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Встановлено, що 58-річна секретарка старости однієї із сільрад Куп'янського району під час окупації добровільно погодилася на пропозицію росіян обійняти посаду в незаконному органі окупаційної влади «Курилівському територіальному відділі Тимчасової цивільної адміністрації Куп'янського району Харківської області».

Від початку липня до вересня 2022 року жінка агітувала своїх односельців похилого віку добровільно оформляти пенсійні посвідчення російського зразка. Для цього вона збирала в них особисті документи та передавала їх представникам окупаційної адміністрації. Також жінка збирала персональні дані жителів села, які росіяни планували використати для проведення незаконного референдуму про приєднання окупованих територій Харківської області до РФ.

Восени 2022 року ЗСУ звільнили Куп'янський район. Жінка переховувалася. Але співробітники СБУ встановили її місцезнаходження.

За ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) жінці загрожує заборона обіймати певні посади строком від 10 до 15 років.