Правоохоронці встановила російських військових, які грабували мирних жителів і крали зерно кукурудзи та соняшнику під час окупації частини Харківської області. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Йдеться про військовослужбовців сухопутних підрозділів ЗС РФ, які брали участь у захопленні населених пунктів Куп'янського району. Це:

  • Сергій Любченко, командир роти 101 стрілецького полку «ЛНР»;
  • Андрій Кукса, заступник командира роти 101 стрілецького полку «ЛНР»;
  • Руслан Ковалинський, командир відділення 101 стрілецького полку «ЛНР»;
  • Владлен Копінець, стрілець 101 стрілецького полку «ЛНР»;
  • Віталій Боженко, гранатометник 101 стрілецького полку «ЛНР».

Під час тимчасової окупації сіл Петро-Іванівка, Фіголівка та Колодязне військові під керівництвом свого командира - Сергія Любченка, грабували мирне населення. Вони вдиралися в будинки місцевих жителів і на приватні сільськогосподарські підприємства, погрожували вбивством власникам і відбирали в них автомобілі, енергогенеруюче обладнання, електроніку тощо.

За даними слідства, зловмисники поцупили в місцевих жителів щонайменше 7 автотранспортних засобів, дві електропідстанції, інше майно на суму майже 2,2 млн грн.

Також військові РФ викрадали зерно та вивозили його до РФ. Для цього вони залучили двох цивільних осіб - 49-річного Михайла Погодіна, російського фермера з міста Валуйки Бєлгородської області РФ, і 47-річного Карена Яврумяна, жителя Куп'янського району.

За даними слідства, в українських фермерів відібрали близько 4,5 тис. тонн зерна кукурудзи і майже 6 тис. тонн насіння соняшнику на загальну суму понад 115 мільйонів гривень.

У вересні 2022 року російські військовослужбовці та їхні поплічники втекли до РФ і переховуються від правосуддя.