На Харківському фронті росіяни створюють мінні поля. Про це повідомили в оперативно-тактичному угрупованні «Харків».

Російські війська використовують міни ПФМ-1 і ПФМ-1С («пелюстки») і встановлюють їх за допомогою авіації або інженерних систем дистанційного мінування. Зокрема, вони мінують території в районі села Глибоке на північ від села Липці із застосуванням БпЛА.

ПФМ-1 «Пелюстка» - протипіхотна фугасна міна радянського виробництва. Через схожість із листом дерева називається «пелюсткою». Її важко помітити в траві. Міна вибухає, коли на неї наступає людина або наїжджає транспорт. Міна сконструйована так, щоб поранити, а не вбити людину. Тому значна частина постраждалих виживає, але, як правило, втрачає ногу або дві. Застосування таких мін заборонено міжнародною конвенцією. 

ПФМ-1С вирізняється тим, що на ній встановлений механізм самоліквідації, який спрацьовує за 1-40 годин з моменту встановлення міни (час залежить від температури навколишнього середовища). 

В ОТУ також дали загальну характеристику становища на Харківському напрямку станом на ранок 27 серпня. 

Російські війська намагаються прорвати оборону українських підрозділів. ЗСУ відбивають атаки.

У районі Стариці та Огірцевого на захід від Вовчанська росіяни проводять ротацію особового складу на передових позиціях.

У Вовчанську росіяни поповнюють штурмові групи 128-ї окремої мотострілецької бригади та 4-ї добровольчої розвідувально-штурмової бригади і проводять повітряну розвідку.

26 серпня відбулося 3 бойових зіткнення. Росіяни завдали 6 ракетних ударів по цивільній інфраструктурі, 40 ударів дронами-камікадзе та 401 раз обстріляли позиції ЗСУ.

Від початку 27 серпня триває одне бойове зіткнення в районі Вовчанська.

26 серпня російські війська на Харківському напрямку втратили вбитими і пораненими 90 осіб.

ЗСУ знищили або пошкодили 87 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема:

  • 2 танки;
  • 1 бойова броньована машина;
  • 7 артилерійських систем;
  • 11 автомобілів;
  • 7 одиниць спеціальної техніки;
  • 59 БПЛА.

Знищено:

  • 61 укриття для особового складу;
  • 2 місця зберігання боєкомплекту.