Президент України Володимир Зеленський вважає, що Курська операція зупинила окупацію Харківської області. Про це він заявив на форумі «Україна 2024».

ЗСУ почали наступ у Курській області РФ 6 серпня. Майже за три місяці до цього, 10 травня, російські війська почали наступ на півночі Харківської області. Росіянам вдалося просунутися на кілька кілометрів, але вони були зупинені у Вовчанську і на підступах до села Липці на північ від Харкова. 

Українським підрозділам вдалося прорвати оборону військ РФ на Курському напрямку. За даними головнокомандувача генерал-полковника Олександра Сирського, за три тижні ЗСУ взяли тут під контроль 1294 квадратних кілометри території та 100 населених пунктів. Також ЗСУ взяли в полон 594 російських військовослужбовців.

Президент Зеленський зазначив, що росіяни були змушені перекидати в Курську область значні сили з Харківської та Запорізької областей (за даними Сирського, на Курський напрямок росіяни переправили 30 тис. військових).

Подальше перекидання російських військ із території України, за оцінкою Зеленського, залежатиме від успіхів ЗСУ в Курській області.