У Харкові СБУ затримала місцевого жителя, який працював на російську ФСБ. Чоловік намагався передати ворогу інформацію про оборону міста, зокрема про розташування зенітно-ракетних комплексів Patriot. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Шпигун виявився водієм однієї з мереж продуктових магазинів Харківщини. Під прикриттям своєї роботи він їздив містом на службовому авто, нібито займаючись вантажними перевезеннями. Насправді ж, чоловік шукав та фіксував розташування українських військових об'єктів.

Особливу увагу зрадник приділяв пошуку:

  • позицій зенітно-ракетних комплексів Patriot;
  • фортифікаційних споруд;
  • місць найбільшого скупчення українських військових.

Зібрану інформацію шпигун позначав на Google Maps, детально описував та відправляв своєму куратору з ФСБ через месенджер. Росіяни планували використати ці дані для нанесення ударів керованими авіабомбами та ракетами.

Зрадника затримали, йому оголосили підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України - про несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ з метою передачі її агресору. Суд заарештував підозрюваного без права на заставу. Тепер колишньому водію загрожує до 12 років за ґратами.