У Близнюківській громаді Лозівського району готуються повернути очне навчання для школярів. Про це пише "Суспільне".

З початку повномасштабного вторгнення РФ школи в Харківській області з метою безпеки перевели на дистанційне навчання.

Голова громади Геннадій Король розповів, що у 2024 році у Близнюках почали будувати протирадіаційне укриття. Наступного року у ньому зможуть почергово навчатися школярі з усієї громади – це півтори тисячі дітей.

Учнів із південної частини громади планують підвозити автобусами. У серпні Близнюки отримали дев'ять автобусів та чекають ще два.
У новому навчальному році зараз готують Близнюківський ліцей. Директор ліцею Маргарита Іваненко повідомила, що у навчальному закладі навчаються близько 600 ліцеїстів. У ліцеї є просте укриття. Якщо Міністерство освіти та обласна Рада оборони дозволять проводити уроки у найпростіших укриттях, то в ліцеї використовуватимуть змішану форму навчань – очну та дистанційну. У укритті діти навчатимуться позмінно. Якщо ні, то для організації навчання офлайн доведеться чекати на закінчення будівництва захисної споруди.


Голова Харківської ОВА Олег Синегубов повідомляв, що у Харківській області офлайн-навчання можуть розпочати у 43 школах. Таке навчання проводитимуть лише у захисних спорудах, які відповідають усім Державним будівельним нормам України.

Губернатор заявив, що не обов'язково всі 43 школи будуть готові до 1 вересня, їх відкриватимуть у міру готовності укриттів. Дехто може відкритися навіть у січні.

Заступник директора обласного департаменту освіти Андрій Васильєв повідомляв, що у вересні планують відкрити школи офлайн у двох районах області – Красноградському та Лозівському.

У Харкові у 2023-2024 навчальному заняття офлайн проходили у метрошколі. У травні 2024-го відкрили першу в Україні підземну школу. Планують відкрити ще три підземні школи.

Цифри:

► у Харківській області минулого навчального року працювало 630 навчальних закладів;

► 582 з них – дистанційно і лише 38 – у змішаному форматі;

► кількість учнів становила 224 187 дітей, з них продовжують перебувати за кордоном – 55 873.