Міська влада планує відремонтувати щонайменше 160 пошкоджених будинків, а можливо, і більше. Про це в інтервью "Суспільному" розповів мер міста Ігор Терехов.

Згідно з оцінками міськради, у Харкові налічується понад 4,5 тисячі житлових будинків з різним ступенем пошкоджень. Якщо врахувати всі типи будівель, включаючи офісні та банківські установи, школи та лікарні, ця цифра перевищує 9 тисяч об'єктів.

Відновлення міста відбувається поетапно, з урахуванням наявних фінансових можливостей. Міська влада використовує як власні ресурси, так і звертається за підтримкою до уряду, розробляючи спільні програми для залучення додаткових коштів.

Раніше повідомлялося, що збитки, завдані Харкову російською агресією, вже сягають понад 10 млрд доларів.

За словами Терехова, пріоритетними напрямками відновлення є район Північної Салтівки та будинок на проспекті Аерокосмічному (раніше пр. Гагаріна), який зазнав значних руйнувань. До кінця року планується повністю відбудувати близько 50 будинків, які мають найсерйозніші пошкодження.

Північна Салтівка - найбільш постраждалий від обстрілів житловий масив у Харкові. Цю частину міста російські війська активно обстрілювали з артилерії 2022 року. Загалом обстрілами в Харкові пошкоджено близько 5 тис. будинків.

Мер міста зазначив, що процес відновлення ускладнюється через постійну загрозу обстрілів. Безпека робітників та мешканців залишається головним пріоритетом, тому роботи часто призупиняються під час повітряних тривог та обстрілів.

Міська влада також розглядає можливість створення підземної інфраструктури, включаючи дитячі садочки та школи, щоб забезпечити безпечне середовище для навчання дітей в умовах постійної загрози.

Планується, що ще три підземні школи запрацюють у Харкові з другої чверті. Кожна з них розрахована на 450 осіб