Встановлено особу російського командира, який тримав у полоні кількох жителів Харківської області, а одного розстріляв. Про це повідомили в прокуратурі.

Підозрюваний - командир 7-ого окремого гвардійського мотострілецького полку 11-ого армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу.

Цей підрозділ у березні 2022 року окупував село Гусарівка Ізюмського району. Під час окупації російський командир влаштував полювання на місцевих жителів, які, на його думку, коригували вогонь по позиціях військ РФ.

У середині березня 2022 року російські військові насильно затримали чотирьох чоловіків і помістили їх у льох. Затриманих тримали в холоді, їм давали пити тільки технічну воду і годували сирою картоплею. Одного разу росіяни кинули людям у льох кілька пряників. 

До затриманих російський командир приходив п'яним, чинив на них психологічний тиск, залякуючи фразою: "Готуйтеся, я вас розстріляю", примушував брати до рота зброю і погрожував кинути в льох гранату.

Одного із затриманих - 48-річного чоловіка - підозрюваний застрелив впритул. Щоб знищити сліди злочину, росіяни накрили вбитого шинами від автомобіля і підпалили. Згодом спалене тіло було знайдено у дворі будинку. Іншим бранцям вдалося втекти.

У грудні 2022 року президент РФ Володимир Путін присвоїв командиру звання героя Росії.

40-річному російському командиру повідомили про підозру в порушенні законів війни заочно, йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Вирішується питання про оголошення чоловіка в розшук. Встановлюються його пособники.