Мешканці Харкова можуть отримати гроші на ремонт житла через програму "Є-відновлення".

Обстрілами у Харкові пошкоджено 6,5 тис. будівель. З них понад 2,5 тисячі – це приватний сектор. Після набрання чинності законом про компенсацію за зруйноване житло люди можуть отримати гроші на відновлення своїх будинків. Поки що на це можуть розраховувати ті, чиї квартири та будинки зазнали незначних руйнувань за умови, що місця загального користування вціліли. Максимальна сума на першому етапі складає 200 тисяч гривень.

Директор Департаменту ЖКГ міськради Віталій Мірошник розповів “Харківським повідомленням”, що на першому етапі гроші можуть отримати мешканці приблизно 900 багатоквартирних будинків та майже всі власники пошкоджених приватних будинків.

У Харкові створено спеціальну комісію, яка фіксує пошкодження та вносить до бази даних по всіх об'єктах, що підлягають компенсації.

Комісія діє за таким алгоритмом:

  1. члени комісії виїжджають на місце, описують ушкодження, складають акт;
  2. на підставі акта у спеціальному держреєстрі заповнюється чек-лист;
  3. в автоматичному режимі обчислюється вартість відновлення;
  4. комісія розглядає питання щодо виплати грошей, якщо сума компенсації не перевищує 200 тис. грн.

Подавати заявку на компенсацію можна лише через додаток "Дія", наголосили у Департаменті. Потрібно зазначити всю необхідну інформацію, надати всі документи, що підтверджують право власності, підтвердити згоду співвласників. Якщо власників кілька, гроші надійдуть на рахунок одного з них.

На ці гроші людина зможе або купити матеріали у магазинах, затверджених Кабміном, або сплатити за послугу.

Якщо людина вже сама провела якийсь ремонт - наприклад, вставила вікна, двері, заклала пробоїни в даху і так далі, - то вона компенсацію не отримає.

На другому етапі компенсацію отримають ті, чиї будинки мають серйозніші пошкодження, - наприклад, у них, крім квартир, постраждали і під'їзди.

На третьому етапі компенсацію отримуватимуть ті люди, будинки та квартири яких повністю зруйновані та відновленню не підлягають. Детальну інформацію, як це правильно зробити, харків'яни можуть отримати у Центрах надання адмінпослуг, які працюють у місті.

У мерії радять харків'янам, які хочуть отримати компенсацію, розпочати перевірку своїх документів та з'ясувати, чи внесено вони до реєстру, який ведуть з 2013 року. Документи, що підтверджують власність на житло, обов'язково мають бути внесені до реєстру, інакше додаток “Дія” не зможе опрацювати заявку на отримання компенсації.