Сьогодні, 23 серпня, Харків відзначає День міста. Йому виповнилося 370 років. Із 2022 року Харків носить почесне звання "Місто-герой України".

До повномасштабного вторгнення День міста традиційно супроводжувався масштабними святкуваннями, концертами, ярмарками та феєрверками. До цієї дати в місті відкривали нові об'єкти інфраструктури, парки, сквери, пам'ятники або навіть станції метро. Із початку повномасштабного вторгнення, уже третій рік поспіль, ніяких святкувань не проводиться - лише офіційні заходи

Міський голова Харкова Ігор Терехов у сьогоднішньому зверненні до харків'ян наголосив на незламності їхнього духу:

"Любов до Харкова – вона сильніша за всі руйнування. Харків – це не просто будівлі. Харків – це люди. Ті, хто кожного дня бореться, працює, не втрачає надії. Мешканці Харкова – сила нашого міста. Зі святом тебе, місто-Герой! Зі святом, дорогі харків'яни! Слава Харкову! Слава харківʼянам! Слава Україні!"

Харків - друге за величиною місто України, розташоване на північному сході країни, на Слобожанщині. Засноване у 1654 році як фортеця, місто має багату історію, включаючи період, коли воно було першою столицею УРСР (1919-1934). З населенням 1 421 125 осіб (станом на 01.01.2022) та площею 350 км², Харків є важливим адміністративним, економічним, науковим та культурним центром України.

Місто розташоване на схилах Середньоруської височини, має помірно-континентальний клімат. Адміністративно поділяється на 9 районів. Харків відомий своєю потужною промисловістю з такими гігантами як ХТЗ, "Укренергомашини" та завод ім. Малишева. В останні роки активно розвивається ІТ-сектор.

Харків - визначний освітній та науковий центр, що має 60 науково-дослідних інститутів та 45 вищих навчальних закладів. Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна входить до 500 найкращих ВНЗ світу. Культурне життя міста представлене 8 музеями, міською картинною галереєю, 7 державними театрами та 80 бібліотеками.

Місто має розвинену транспортну інфраструктуру, включаючи метрополітен з 3 лініями та 30 станціями. За національним складом, згідно з переписом 2001 року, 62,8% населення становлять українці. Українська мова є єдиною офіційною мовою міста.

Унаслідок повномасштабного вторгнення, яке почалося в 2022 році, місто зазнало значних руйнувань. Особливо постраждали північні райони. Незважаючи на це, Харків продовжує боротися та відновлюватися, демонструючи незламний дух своїх мешканців.