Молода харків'янка проведе 16 років у в'язниці за держзраду. Вона передавала окупантам інформацію про наслідки ворожих ударів по Харкову 23 січня 2024 року, повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

23 січня Харків пережив три хвилі ракетних ударів РФ. Зранку під обстріли потрапила житлова забудова у селищі Жуковського та на Північній Салтівці, увечері - вулиця ПушкінськаЗагинули 10 людей, постраждали - десятки.

Російську агентку затримали "на гарячому", коли вона проводила дорозвідку поблизу багатоквартирного будинку, у який поцілили окупанти.

За даними прокуратури, на початку 2024 року жінка, спілкуючись зі своїм знайомим, який раніше жив у Вовчанську, погодилась підзаробити.

За даними СБУ , після кожного "прильоту" зловмисниця фіксувала координати влучання та наслідки удару. Отриману інформацію вона месенджером передавала до ФСБ через "зв’язкового", який перебував у Бєлгородській області. РФ використовувала ці розвіддані для підготовки нових та коригування повторних обстрілів Харкова.

У січні правоохоронці викрили та затримали жінку. Під час обшуку в неї вилучили телефон з доказами розвідувальної діяльності на користь РФ.

Обвинувачена повністю визнала свою вину в суді. Вона пояснила, що знайома з чоловіком, якому передавала інформацію, близько 20 років.

Згідно ч. 2 ст. 111 КК України - державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, - їй призначено покарання у вигляді 16 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд частково приєднав до покарання невідбуту частину покарання за попереднім вироком. Раніше жінка була засуджена за крадіжки та злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.