Ідентифіковано 6 російських солдатів, які катували жителів Харківської області. Про це повідомили в прокуратурі.

Підозрювані належать до 3-го стрілецького взводу 4-ої стрілецької роти 1-ого стрілецького батальйону 202-ого мотострілецького полку "ЛНР" та штабу батальйону 126-ого полку військ національної гвардії РФ.

За даними слідства, з 2 березня 2022 року ці військові контролювали селище Савинці та село Довгалівка Ізюмського району. Вони утримували у катівнях проукраїнськи налаштованих громадян та знущались над ними, щоб отримати від затриманих інформацію про ЗСУ та місцевих мешканців, які допомагають українській армії. Окупанти застосовували фізичне, психологічне насильство і тортури. 

Потерпілим зв’язували руки за спиною, били по життєво важливих органах, здійснювали постріли з автоматичної зброї поруч з ними, деяких вивозили в ліс та імітували розстріл. Людей утримували в нелюдських умовах, без доступу до їжі, води та в антисанітарних умовах.

Особливо жорстокому поводженню піддався депутат Савинської ОТГ. За свідченнями, його допитував начальник штабу батальйону 126-ого полку  Він погрожував депутату фізичним каліцтвом - відрізанням статевих органів. У цей час інший військовослужбовець бив потерпілого. Після знущань окупанти вийшли з катівні. Вже надалі депутат почув, як відкрились у двері та всередину приміщення окупанти кинули димову шашку, від якої він почав задихатися. Фігуранти витягнули чоловіка на двір, накинули йому мотузку на шию та почали стискати, поступово обмежуючи доступ повітря. Паралельно окупанти ставили постраждалому питання щодо місцевих партизанів. Від нестачі повітря чоловік втратив свідомість, його привели до тями та почали завдавати ударів ногами по тілу, поки він лежав на землі. Така екзекуція проводилась декілька разів.

Одному з незаконно затриманих чоловіків російські військові декілька разів встромили ніж у ногу та провертали його у рані, щоб завдати якомога більшого болю.

Внаслідок таких катувань один з потерпілих, 59-річний чоловік, отримав несумісні з життям травми.

Усім чоловікам повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни за ч. 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України. Наразі прокуратура розглядає питання про оголошення підозрюваних у розшук.

Загалом, у Харківській області було найбільше катівень серед усіх регіонів України – 28.