Під час палестино-ізраїльського конфлікту в секторі Гази загинула 24-річна уродженка Харкова Лейла Хіжі. У будинок, де жила сім'я дівчини, вдарила ракета, пише видання "Ґрати".

Лейла Хіжі народилася в Харкові. Її батько, палестинець Гхазі Хіжі, приїхав в Україну навчатися в університеті і познайомився тут із майбутньою дружиною Світланою. Після закінчення навчання подружжя переїхало до Палестини.

Їхня донька Лейла 2021 року закінчила жіночий коледж університету Аль-Азхар у Каїрі й разом із матір'ю працювала в салоні краси. Рік потому Лейла вийшла заміж і народила доньку Олену.

З початку бойових дій між Палестиною та Ізраїлем Лейла з донькою перебувала в Газі, а її чоловік - у Єгипті. Сім'я просила допомогти з евакуацією, проте отримувала відмови і поради "набратися терпіння".

Вранці 17 жовтня Лейла з дочкою була в будинку батьків чоловіка, і в будівлю влучила ракета. За словами очевидців, Лейлу знайшли під завалами: вона прикривала собою двомісячну доньку. Матір і доньку відвезли в лікарню, проте Лейлу врятувати не вдалося.

Родичі Лейли звернулася до українського консульства в Єгипті з проханням допомогти вивезти її доньку до батька, проте евакуація українців постійно відкладається. За даними видання, у списку на евакуацію із сектору Гази - зараз 308 українців. Автобуси був готовий пропустити Єгипет, але Ізраїль відкликав дозвіл, і всі застрягли в районі Рафіаха, який періодично обстрілюють. Загалом у секторі Газа - близько 1000 українців.

Як повідомив в ефірі телемарафону уповноважений із прав людини в Україні Дмитро Лубінець, Ізраїль не пояснив причин відкликання дозволу на евакуацію українців із сектора Гази. Український посол уже надіслав офіційну ноту протесту.

Протистояння між Палестиною та Ізраїлем триває десятиліття. 7 жовтня 2023 року відбулося чергове загострення військового конфлікту.

Того дня Ізраїль був масовано обстріляний ракетами із сектору Газа, а на територію країни проникли палестинські бойовики угруповання ХАМАС, убивши понад тисячі осіб і взявши сотні заручників. Ізраїль завдав удару у відповідь по сектору Гази. Відтоді обстріли тривають. За останніми даними, в Ізраїлі загинуло 1 403 особи, у секторі Газа - 3785. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що країна перебуває у стані війни, а сектор Газа заплатить за цей напад.