Екологічні збитки від російського ракетного удару по ТЕЦ-3 у Харкові оцінюють майже в 550 мільйонів гривень. Про це повідомляє Державна екологічна інспекція Харківської області. 

Ракетна атака відбулася 11 квітня 2024 року. Обстріл призвів до значних руйнувань філії ТЕЦ-3 КП "Харківські теплові мережі", яка забезпечує теплом і гарячою водою близько третини міста.

Фахівці інспекції зазначили, що внаслідок атаки сталося масштабне забруднення території. Площа засмічення залишками будівельних конструкцій та пошкодженого обладнання склала майже 9000 квадратних метрів. Крім прямих збитків енергетичній системі області, ця атака нанесла колосальну шкоду навколишньому середовищу.

Екологи виявили три основні види шкоди довкіллю:

  • засмічення території уламками;
  • забруднення ґрунту через витік трансформаторної оливи;
  • викиди шкідливих речовин в атмосферу внаслідок пожежі;

 Всі матеріали, що містять розрахунки збитків, були передані Інспекцією до правоохоронних органів для подальшого розгляду та прийняття відповідних рішень.

З 22 березня російські війська активізували удари по об'єктах енергетичної та теплової інфраструктури. Мер Ігор Терехов заявляв, що РФ майже знищила основні енергетичні об'єкти в Харкові. Через це опалювальний сезон довелося закінчувати раніше за графік.

Зокрема, було пошкоджено ТЕЦ-5. Вона не може виробляти тепло та електрику. У керівництві підприємства повідомили, що на відновлення ТЕЦ знадобиться не один рік.