Харків готується до опалювального сезону практично цілодобово, оскільки аби пройти його з тепло-, водо- та електропостачанням, усе треба зробити з нуля. Про це в ефірі національного телемарафону вчора, 18 серпня, повідомив мер міста Ігор Терехов.

Він знову наголосив, що за час війни РФ повністю знищила генерацію електроенергії у Харкові. Зараз місто отримує електроенергію з інших областей.

Терехов зазначив, що ключовим елементом підготовки до зими є впровадження децентралізованої системи тепло-, водо- та енергопостачання. Для цього в місті активно встановлюють блочно-модульні котельні та когенераційні установки (обладнання, яке виробляє і теплову, і електричну енергію). Це дозволить забезпечити автономність системи енергозабезпечення міста в умовах постійних загроз. У мерії наголошують, що Харків на 100% буде з водою та теплом у разі блекаутів.

Раніше мер говорив, що Харків стане енергетичним "островом": до осені у місті  планують встановити 141 об'єкт, що виробляє енергію. Цих потужностей вистачить, щоб пройти опалювальний сезон. У липні вже було змонтовано понад 50 об'єктів. Також він зазначав, що у 2025 році працювати над децентралізацією продовжать.

Фінансування цих робіт здійснюється з кількох джерел. Уряд виділив на ці цілі 2 мільярди гривень. Крім того, місто співпрацює з міжнародними фінансовими установами, які також надають кошти на придбання необхідного обладнання.