Мародер, який на початку війни обікрав розбитий магазин на Полтавському Шляху в Харкові, сяде у в'язницю.

За даними Харківської обласної прокуратури, злочин було скоєно у березні 2022 року. Вітрина магазину одягу була пошкоджена обстрілами.

Суд визнав харків'янина винним у скоєнні крадіжки в умовах воєнного стану (ч.4 ст. 185 КК України). Чоловіка засудили до п'яти років позбавлення волі, але звільнили від покарання, призначивши випробувальний термін у 3 роки.

Прокуратура визнала такий вирок занадто м'яким, і в Харківському апеляційному суді мародеру призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з реальним відбуванням терміну.

У прокуратурі зазначили, що також до 5 років тюремного ув'язнення засуджені троє чоловіків, які в квітні минулого року проникли в приміщення банку, розташованого по просп.Гагаріна в Харкові, і вкрали комп'ютерну техніку.

Мародери завжди активізуються під час військових конфліктів. Захистити майно від них допоможуть такі запобіжні заходи:

  • встановіть надійні механічні замки на двері та вікна. Регулярно їх перевіряйте, щоб переконатися в справності;
  • встановіть систему сигналізації, камери відеоспостереження, інфрачервоні датчики руху, щоб у разі проникнення в приміщення стороннього оповістити службу охорони або поліцію;
  • закрийте доступ до інструментів або предметів, які можуть бути використані для злому або проникнення;
  • йдучи з приміщення, переконайтеся, що всі вхідні двері закриті на замок, вікна закриті або захищені спеціальними гратами або ролетами.