Харківський бізнес просить податкові пільги, які "необхідні не лише після перемоги, а й для її досягнення". Підприємці наголошують на важливості створення сприятливих умов для підтримки економічної стійкості регіону. Це обговорювали на зустрічі представників бізнесу та керівництва Харківської обласної військової адміністрації в межах серії дискусій "До чого готуються великі міста України".

Основною темою обговорення стало питання оподаткування бізнесу у прифронтовому регіоні.

Президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак наголосив на необхідності особливого підходу до оподаткування в Харківській області. Основний аргумент - економічні умови в прифронтовому Харкові суттєво відрізняються від ситуації в західних регіонах України.

Заступник начальника ХОВА Євген Іванов у відповідь зазначив, що наразі діють два законодавчі акти, які надають певні преференції місцевому бізнесу. Це постанова Кабінету міністрів №425, яка звільняє бізнес від податків на нерухомість та землю, та закон №3050, який стосується податкових пільг для аграріїв, які працюють на замінованих та деокупованих землях.

Віце-губернатор заявив, що влада продовжить працювати над отриманням додаткових преференцій для харківського бізнесу, враховуючи особливий статус регіону як прифронтового. Він погодився, що економіку та умови життя в Харкові не можна прирівнювати до ситуації в західних областях України.

Нагадаємо, що рішенням Харківської міськради  всі місцеві підприємці звільнені від сплати:

  • податку на нерухомість;
  • податку на землю;
  • єдиного податку для ФОПів 4-ї групи.