Харків'янин за гроші допомагав ухилянтам утекти за кордон, повідомили в Державному бюро розслідування. 

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо організаторів та учасників незаконної схеми з переправлення чоловіків призовного віку до Республіки Молдова. Обвинувальний акт скеровано до суду.

На початку лютого 2023 року мешканець Харкова, який виїхав за кордон, вирішив зайнятися незаконним переправленням громадян України до Молдови. Він залучив трьох спільників, які проживають в Україні. Один із них - працівник Держпродспоживслужби.

Зловмисники розробили спеціальний маршрут, який обходив пункти митного пропуску. Незаконна послуга коштувала 5 тисяч доларів США.

Охочих потрапити за кордон учасники групи доставляли на кордон із Молдовою. Там вони мали вбрід перейти річку. Для цього чоловікам видавали гідрокостюми. На молдовській стороні їх зустрічав організатор схеми.

ДБР виявило злочинну схему у квітні 2023 року.

Трьох учасників схеми обвинувачують у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, за попередньою змовою (ч. 2 ст. 332 КК України). Їм загрожує позбавлення волі на строк до 7 років.

24 лютого 2022 року в Украні було оголошено воєнний стан. Чоловікам від 18 до 60 років заборонено залишати межі України без дозвільних документів. Деякі громадяни намагаються виїхати нелегально. 

Кілька днів тому в прикордонній службі повідомляли про затримання групи чоловіків на молдавському кордоні, які збиралися переправитися в Молдову через річку на надувному гумовому човні. У групі з п'яти осіб були троє харків'ян. За подорож до Молдови на човні вони заплатили по 2000 доларів.