Бізнесмена і почесного громадянина Харкова Павла Фукса підозрюють в ухиленні від сплати податків. Про це повідомили в СБУ.

За даними прес-служби відомства, викрито масштабні фінансові махінації підсанкційного олігарха зі стратегічними підприємствами України та систематичне ухилення ним від сплати податків.

У СБУ повідомили, що Фукс із 2018 року незаконно заволодів активами українських компаній на суму понад 100 млрд грн. Холдинг підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках. Ділки за безцінь викуповували у банківських установ "кредитні зобов'язання", що давало змогу втручатися в госпдіяльність таких підприємств. Потім активи українських заводів та інфраструктурних об'єктів заморожували, блокували їхню діяльність або доводили до банкрутства.

У СБУ кажуть: Павло Фукс і його спільники ретельно приховували джерела фінансування угод і реальних "замовників" через складні фінансові махінації. У результаті вони отримували надприбутки й ухилялися від сплати податків.

Тепер Фуксу і двом топменеджерам холдингу повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів). Накладено арешт на корпоративні права та рахунки понад 100 компаній, задіяних у схемах. Частину заарештованих активів уже передано в управління АРМА - Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Павло Фукс - уродженець Харкова, він володіє часткою у видобувній компанії "Укрнафтобуріння". Партнерами в цьому бізнесі виступають Ігор Коломойський і Віталій Хомутиннік. Також він заробляє на купівлі/продажу проблемних боргів банків, що лопнули, і недооцінених активів. Багато років Фукс вів бізнес у Росії, але з 2014 року повернувся в Україну. Згідно з рейтингом журналу Forbes, 2021 року посідав 67-ме місце серед 100 найбагатших українців зі статками у 165 мільйонів доларів. З 2021 року бізнесмен перебуває під санкціями Ради національної безпеки і оборони України.

З 2014 року - Почесний громадянин Харкова. Був другом Геннадія Кернеса.

Фукс - багатодітний батько. Він покинув Україну після початку вторгнення. У коментарі "Українській правді" він сказав, що мав забезпечити безпеку дітей.