Харківські лікарні змінюють систему водопостачання. 15 серпня виконавчий комітет міськради дав згоду на участь в експериментальному проєкті з автономного водозабезпечення закладів охорони здоров'я.

У медзакладах Харкова будуть облаштовані артезіанські та інші свердловини. Координатором експериментального проєкту є Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Російські обстріли завдали значної шкоди енергетичній та опалювальній системам Харківа та області. Мер Харкова Ігор Терехов повідомляв про повне знищення генерації електроенергії у місті. Зараз Харків отримує електроенергію з інших областей.

Водопостачання напряму залежить від енергетики: під час блекауту у Харкові були перебої з водою. Наразі влада міста працює над децентралізацією комунальних послуг.  Також у мерії повідомляли, що Харків на 100% буде з водою і теплом у разі блекаутів.

Ще у квітні 2024 року Терехов говорив, що у Харкові можуть почати бурити свердловини. Він підкреслив, що відхід від централізації комунальних систем - це вирішення проблем із водо-, тепло- та електропостачанням в умовах війни. Вже у травні Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук говорила, що у Мінреінтеграції розробили зміни до постанови Кабміну №771, якими пропонується включити Харківську область до експериментального проєкту із водозабезпечення й спростити процедуру будівництва артезіанських свердловин.