67-річному ексмеру Вовчанська Анатолію Степанцю загрожує довічне ув'язнення. Його звинувачують у державній зраді в умовах воєнного стану, колабораційній діяльності та визнанні правомірною тимчасової окупації частини території України. Про це повідомили у прокуратурі.

Степанець родом із села Білий Колодязь Вовчанської громади. Понад 20 років служив у прикордонних військах. У 2003-2004-му працював у Вовчанській райдержадміністрації, у 2010-му очолив Вовчанську районну раду. У листопаді 2020 року його було обрано мером міста від "Опозиційної платформи - За життя".

За даними слідства, після захоплення міста російськими військами обвинувачений добровільно обійняв посаду в окупаційній адміністрації. На цій посаді він керував містом під егідою РФ, вирішуючи питання "соціального захисту населення", включаючи трудові відносини та виплати зарплат і пенсій.

Пізніше, перебуваючи в Бєлгородській області РФ, ексмер дав інтерв'ю російським ЗМІ, де висловив подяку Росії та назвав Харківську область "своєй родиной в составе РФ". Він також поширював кремлівську пропаганду про "братній народ" та "просвітлення українців".

Наразі обвинувачений перебуває у розшуку. Судовий процес відбуватиметься заочно у Чугуївському міському суді Харківської області. За скоєні злочини колишньому меру загрожує довічне ув'язнення.

У липні 2024 року СБУ заочно оголосила йому підозру.