Харків'яни в період підномасштабного вторгнення РФ запаслися водою, їжею та ліками, майже дві третини зібрали тривожні валізи. Незважаючи на регулярні жорстокі обстріли міста, бомбосховищами користується лише 6% містян, а в разі загострення ситуації, більш ніж половина планують залишатися в місті. Такими є результати соціологічних досліджень, які у квітні-травні 2024 року провела соціологічна група "Рейтинг" від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Запаси їжі, води та ліків

79% харків'ян створили запаси води, 20% - ні. Подібна ситуація спостерігається в усіх обласних центрах України: від 64 до 92% жителів різних міст повідомили, що запаслися водою.

Така ж частка харків'ян - 79% - запаслися їжею. І це також відповідає загальній тенденції по країні. 

Ліками запаслася трохи менша частина - 71%. Але загалом варто зазначити, що робити запаси під час війни стало трендом у всіх обласних центрах. 

Грошові накопичення

Грошові заощадження є тільки у 51% харків'ян. 46% городян заявили, що таких не мають. За цим показником Харків перебуває в другій частині рейтингу. Серед лідерів за накопиченнями - львів'яни.

Автономність

Автономними джерелами живлення запаслися тільки 32% харків'ян, 68% - ні. Незважаючи на блекаути і тривалі відключення світла, за цим показником Харків - у другій половині списку.

Тривожна валіза

Тривожну валізу приготували 60% харків'ян. За цим показником Харків - третій у країні, поступаючись тільки Чернігову та Сумам. Ймовірно, такий високий рівень готовності до кризових ситуацій зумовлений близькістю до зони бойових дій і кордону з РФ.

Загалом можна відзначити, що рівень тривожності є високим у всіх регіонах. Навіть в Ужгороді, який найвіддаленіший від лінії фронту, тривожну валізу приготував 41% містян.

Чи ходять харків'яни до бомбосховищ?

Незважаючи на те, що Харків постійно зазнає бомбових і ракетних ударів, бомбосховищами за останній місяць скористалися тільки 6% городян. Це найнижчий показник по країні. Така ж цифра - в Ужгороді, який розташований на західному кордоні і де не було жодного прильоту.

У лідерах за цим показником - Львів і Хмельницький, які теж розташовані далеко від лінії фронту і де рівень бомбардувань набагато нижчий.

Ситуація загострилася: що робити?

У разі загострення ситуації 52% харків'ян мають намір залишатися в місті. Їхати в інший населений пункт, регіон, країну планують тільки 22% опитаних.

 

Як повернути людей у місто?

Харків'яни проявляють практицизм. Найдієвішими способами повернути в місто людей вони вважають підвищення зарплат і відновлення зруйнованої приватної власності. Ці варіанти обрали по 41% опитаних. Програми допомоги та виплати, за версією харків'ян, стимулювали б менше. 

 

Опитування проводилося в 21 обласному центрі України за винятком тимчасово окупованих територій. Херсон був виключений із вибірки через безпекову ситуацію, яка унеможливлювала особисте опитування. В опитуванні брали участь 16 800 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.