СБУ викрила російського генерал-майора, відповідального за окупацію Харківщини: це Іван Попов. Своє нинішнє військове звання та посаду він отримав від президента РФ Володимира Путіна саме за підготовку та проведення операції із захоплення частини Харківської області, повідомив речник СБУ Владислав Абдула.

Попов - командувач 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу Росії. За даними слідства, він, будучи начальником штабу 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу РФ, командував угрупованням військ "Балаклія". Це з'єднання брало участь у захопленні територій Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів.

Під час окупації частини Харківщини область зазнала масштабних руйнувань від артобстрілів та бомбардувань. У деяких районах цивільне населення потерпало від постійного браку води, їжі, ліків та елементарних засобів для існування. Окупанти влаштовували погроми, грабежі, катування та вбивства місцевих мешканців. Як приклад - Ізюм. За час бойових дій та окупації в Ізюмі загинуло понад 1000 мирних жителів. Тільки з одного масового поховання, виявленого 15 вересня 2023 року, дістали тіла 436 осіб.

У Харківській області знайшли найбільше катівень серед усіх регінів України – 28.

Під час окупації Попов координував діяльність російської військової комендатури в Балаклії. Окупаційні війська під його командуванням регулярно обстрілювали підконтрольні Україні райони Харківщини, використовуючи ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню.

Після звільнення Харківської області українськими військами Попова перевели на південний фронт, де він керував російськими силами на Запорізькому напрямку та лівобережжі Херсонської області.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Попову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Такі дії караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

СБУ продовжує вживати заходів для притягнення Попова до відповідальності за злочини проти українців.