У Харкові створюють генплан міста на 100 років уперед. Це покроковий план дій, за яким Харків житиме найближчі десятиліття. Про це заявив міський голова Ігор Терехов  11 червня під час панельної дискусії в межах міжнародної конференції "Ukraine Recovery Conferencе".

За його словами, план передбачає створення економічної моделі, нової архітектури, проекти з відновлення та будівництва індустріальних і наукових парків. Терехов наголосив, що для реалізації таких масштабних планів Харкову знадобляться інвестиції, і, незважаючи на війну, вже зараз необхідно презентувати проекти потенційним інвесторам.

Концепція Генерального плану міста  створюється за участі британського архітектора лорда Нормана Фостера.

У Генплан буде закладено такі проєкти:

  • науковий парк;
  • зелені зони, з'єднані з житловими мікрорайонами;
  • нова не багатоповерхова забудова: будинки в 6-7 поверхів із підземними паркінгами, автономними системами опалення та водопостачання;
  • реконструкція постраждалих від обстрілів будинків без розселення;
  • IT-кластер;
  • університетські містечка.

Також мер підкреслив, що харків'яни розраховують на якнайшвидше відновлення міста. Терехов наголосив, що Харків відновлюватиметься, не чекаючи закриття неба і розроблення генплану. Тому вже зараз у місті проводять роботи з відновлення житлового фонду.

За даними мера міста, наразі у Харкові обстрілами пошкоджено приблизно 9,6 тис. будівель, 160 тис. осіб залишилися без житла. Збитки, завдані місту, міська влада оцінює в 10 млрд євро.