У Харківському Обласному центрі онкології ведеться будівництво спеціальних бункерів для встановлення нового обладнання променевої терапії. Про це повідомили у Харківській обласній раді.

За словами керівника закладу Віктора Лихмана, наразі в онкоцентрі готуються до введення в експлуатацію лінійного прискорювача та апарата для брахітерапії. Це високоточне обладнання для опромінення пухлин. Він підкреслив необхідність підготовки спеціальних приміщень (бункерів) відповідно до будівельних норм та правил радіаційної безпеки для роботи цього обладнання.

Крім того, він зазначив, що нове обладнання, придбане за кошти державного бюджету, незабаром запрацює, що дозволить лікувати пацієнтів, яким раніше доводилося їздити в інші регіони України.

Щодо планів Обласного центру онкології, Лихман розповів про намір відкрити нові відділення. Він зазначив, що на сьогодні в центрі функціонує понад 20 клінічних та лабораторно-діагностичних підрозділів. За його словами, ведеться робота над відкриттям підрозділу кісткової онкології, а також планується створення відділення інтервенційної радіології для проведення ангіографічних втручань через судини. Крім того, Лихман висловив бажання мати в структурі центру нейроонкологічне відділення для хірургічного лікування пухлинних утворень головного мозку.

З 2022 року в закладі введено в експлуатацію два томографи - комп'ютерний та магнітно-резонансний, що дозволяє пацієнтам отримувати безоплатні послуги на сучасному обладнанні. Лихман також зазначив, що ендоскопічне відділення отримало додаткове обладнання.

Від початку повномасштабного вторгнення заклад не припиняв роботу, навіть коли всі 7 корпусів зазнали пошкоджень. За минулий рік фахівці центру пролікували понад 40 тисяч пацієнтів та виконали близько 6,5 тисяч операцій.

Для забезпечення безперебійної роботи в умовах можливих відключень електроенергії, онкоцентр обладнано генераторами.