Харків'яни вважають своє місто доглянутим, радісним, економічно розвиненим та екологічно чистим. Але небезпечним, що значною мірою пов'язано з близькістю до зони військових дій. Абсолютна більшість городян пишається тим, що проживає в Харкові. Про це свідчать дані соціологічних досліджень, які у квітні-травні 2024 року провела соціологічна група «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Харків'яни дуже позитивно ставляться до свого міста. Майже дві третини - 61% - вважають Харків радісним або скоріше радісним. Лише 16% - депресивним або скоріше депресивним. Але за рівнем позитивного сприйняття свого міста харків'яни - лише на 8-му місці серед обласних центрів України.

 

75% опитаних харків'ян вважають своє місто доглянутим і ще 20% - скоріше доглянутим (у сумі - 95%). Це абсолютний рекорд серед обласних центрів України. 

 

 

Тільки 12% харків'ян вважають своє місто безпечним або скоріше безпечним, 67% назвали його небезпечним або скоріше небезпечним, і це - найгірші показники загалом по країні. Харків розташований у безпосередній близькості від зони бойових дій, і на оцінку рівня безпеки впливає насамперед цей фактор.

Менше половини харків'ян - 42% - вважають своє місто таким, що розквітає або швидше розквітає. 19% - таким, що занепадає або швидше занепадає. За цим показником Харків - у другій частині рейтингу. Знову ж таки варто зазначити, що Харків є найбільш постраждалим від обстрілів обласним центром України. Тут пошкоджено близько 5 тис. будівель, а збитки, завдані місту війною, місцева влада оцінює в 10 млрд доларів. 

Майже половина харків'ян - 44% - вважають своє місто економічно розвиненим або скоріше розвиненим. 26% дотримуються діаметрально протилежної думки. 

За оцінкою місцевих жителів, Харків - одне з найбільш екологічно чистих міст України: 59% опитаних вважають його екологічно чистим. Лише 17% - ні. За цим показником Харків посідає третю сходинку серед обласних центрів.

60% харків'ян вважають своє місто комфортним. Це абсолютний рекорд серед обласних центрів України. Скоріше комфортним його назвали ще 25%. У сумі - 85% і підсумкове 5-те місце в оцінці комфортності.

94% харків'ян пишаються тим, що проживають у своєму місті. І це ще один рекорд серед обласних центрів. 

Опитування проводилося в 21 обласному центрі України за винятком тимчасово окупованих територій. Херсон був виключений із вибірки через безпекову ситуацію, яка унеможливлювала особисте опитування. В опитуванні брали участь 16 800 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.