РФ намагалася поставити Харків під контроль ствольної артилерії. Про це сьогодні, 10 липня, під час брифінгу повідомив начальник штабу Оперативно-тактичного угруповання "Харків" Віктор Солімчук, пише "Думка".

За оцінкою Солімчука, росіяни не ставили собі за мету вклинитися лише на кілька кілометрів, вони намагалися створити буферну зону, яка допомогла б їм тримати під обстрілами Харків.

"Вогнева дія з використанням артилерійських систем не є настільки фінансово обтяжливою для противника, як зараз ми спостерігаємо з використанням авіації, яка має свій ресурс", - заявив Солімчук.

ЗСУ не дозволили росіянам реалізувати ці плани.

Плани російського командування розтягнути українські сили оборони, вважає Солімчук, теж не здійснилися, оскільки росіяни самі змушені перекидати підрозділи з інших ділянок спільного фронту в Харківську область.

З 10 травня, початку військової операції на Харківському напрямку, російські війська втратили 91% свого наступального угруповання. 

Водночас Солімчук вважає, що росіяни не відмовилися від своїх планів на півночі Харківської області та нарощують зусилля. Для створення видимості успіху росіяни застосовують тактику повітряних ударів з використанням керованих авіабомб. При цьому кількість ракетних ударів скоротилася. 

Наразі, повідомив Солімчук, тривають важкі бої на Вовчанському, Липецькому напрямках і в напрямку села Стариця.

Фото - ілюстративне