Колишнього народного депутата з Харкова Дмитра Святаша заочно засуджено до 12-ти років позбавлення волі. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Святаша визнали винним у легалізації майна та шахрайстві на суму 2,2 млрд грн, а також у закликах до зміни кордонів України. Суд пройшов без нього: з 2019 року Святаш живе в РФ.

За даними Офісу генпрокурора, протягом 2008-2014 років колишній нардеп, будучи бенефіціаром групи підприємств, організував неповернення кредиту в сумі понад 50 млн доларів США. У заставу банку передавалися близько 200 об'єктів нерухомості та корпоративні права. Після настання терміну повернення грошей фігурант використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб'єкти підприємництва. Унаслідок цього компанії, яка викупила борг, було завдано збитків на суму 2,2 млрд грн.

Також протягом 2022 року засуджений розміщував на своїй сторінці у Facebook пости, які заперечували агресію РФ проти України, а також містили заклики жителям тимчасово окупованих території співпрацювати з банками РФ.

52-річний Дмитро Святаш був народним депутатом України IV-VIII скликань, починаючи з 2022 року. У жовтні 2019 року проти Святаша було відкрито кримінальне провадження у зв'язку з незаконним заволодінням коштів "УкрСиббанку" на користь групи компаній АІС, засновником якої він був. Святаша оголосили в розшук, після чого він переїхав до РФ.

У квітні 2022 року Мустафа Найєм написав у соцмережах, що керівництво РФ планувало призначити Святаша керівником окупаційної адміністрації в Харкові.