У Харкові з'являться підземні лікарні. Про це в інтерв'ю інформаційному агентству "УНІАН" розповів міський голова Ігор Терехов.

За його словами, вже розроблена проектно-кошторисна документація для будівництва підземних частин двох лікарень. У цих медичних закладах планується облаштувати операційні, реанімації та палати під землею. При розробленні проектів використовується світовий досвід, зокрема напрацювання Ізраїлю.

Крім того, у кількох населених пунктах Харківської області також побудують підземні лікарні. Для цього Кабмін виділяє понад 218 млн грн.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Харківська область як прикордонний регіон зазнала значних руйнувань інфраструктури, у тому числі  медичних закладів. Численні лікарні, поліклініки та інші медичні установи були пошкоджені або зруйновані внаслідок обстрілів та бомбардувань. На третьому році війни РФ продовжує ракетні атаки на медзаклади: так, 6 серпня РФ завдала чергового ракетного удару по центру Харкова, пошкодивши будівлю поліклініки.

Окрім медичних закладів, у Харкові також ведеться будівництво трьох підземних шкіл. Кожна з них розрахована на 450 учнів в одну зміну. Однак міський голова зазначив, що цього недостатньо для повного забезпечення потреб міста, адже в Харкові мешкають близько 60 тисяч школярів, які бажають навчатися офлайн.

Терехов наголосив, що створення підземних об'єктів є викликом для міста і важливим кроком у забезпеченні безпеки громадян. Проте він підкреслив, що  про будівництво повноцінного підземного міста не йдеться, оскільки це неможливо та недоцільно.