У Куп'янському районі лінія фронту вже проходить через деякі села. Війська РФ все ближче підходять до річки Оскіл, пише KHARKIV Today з посиланням на голову Курилівської сільської військової адміністрації Олександра Бауліна.

Де найскладніша ситуація

Найскладніша ситуація склалася у Курилівській та Кругляківській громадах. Села на лівому березі Осколу, які ЗСУ звільнили два роки тому, знову опинилися на лінії зіткнення. 

Наприкінці січня 2024 року бої йшли за село Табаївка. Але на мапі від 7 жовтня лінія фронту вже доходить до околиць Колісниківки та Кругляківки, яка знаходиться приблизно за 20 км від Куп'янська. Це створює загрозу для 4000 мирних мешканців на лівому березі Осколу. Від Табаївки до Кругляківки - близько 27 км трасою. Зараз Табаївка і Піщане лишаються в тилу військ РФ. 

Курилівська громада потерпає від постійних обстрілів майже від початку визволення восени 2022 року. Кілька тижнів тому ситуація погіршилася. Лише за минулу добу, 7 жовтня, тут відбулося 12 бойових зіткнень (буває і по 25 на добу). Лінія фронту проходить уже через деякі села. У більшості населених пунктах на лівому березі немає світла і газу. Через обстріли ремонтники не можуть відновити постачання.

Ситуація у Куп'янській громаді

До Куп'янської громади росіяни ще не підійшли на таку близьку відстань, але щодня закидає бомбами місто та прилеглі населені пункти. Лише 7 жовтня по Куп'янську росіяни били кілька разів. FPV-дрони полюють як на військових, так і на цивільних.

Голова Куп'янської МВА Андрій Беседін в ефірі телемарафону розказав, що лівобережжя Осколу вже фактично знищено. 

"Вся критична інфраструктура, вся цивільна інфраструктура. Кожне підприємство, яке там було, воно знищене ворогом. Ми бачимо тактику, що росіяни не залишають нічого, крім випаленої землі",  - заявив Беседін. 

Евакуація

12 вересня з Куп'янської, Курилівської та Кіндрашівської громад оголосили обов'язкову евакуацію родин із дітьми. Треба було вивезти понад 260 неповнолітніх. Зараз, за даними обласної військової адміністрації, у небезпечних прифронтових місцях лишається 55 дітей. На день волонтери вивозять з Куп'янського району в середньому по 70-100 людей.

Голова Координаційного гуманітарного центру Євген Коляда заявив, що для того, аби вивезти людей з небезпеки, задіюють і поліцейську броньовану техніку, і навіть інкасаторські автомобілі, але їх не вистачає.

"Треба хоча б шість броньованих автівок, хоча нам не завадило б і двадцять", - каже Коляда.

Ці шість автівок Координаційний центр невдовзі планує отримати. Вони, на відміну від звичайного транспорту, зможуть захистити волонтерів та переселенців від FPV-дронів. 

Фото - ілюстративне