Двоє дітей отруїлися водою з колодязя у Хролах Харківської області, вони перебувають у лікарні. Як повідомила "Суспільному" староста Хролів Тетяна Жукова, отруєння дітей сталося після 5 серпня. 

За словами старости, одна дитина - немовля, другій - два роки. Обидва малюки наразі перебувають у лікарні, але їх стан оцінюється як задовільний та стабільний.

Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб провів дослідження води з колодязя, звідки її брали для дітей. Результати показали, що вміст нітратів перевищував норму в 1,5 рази - 75 мг/дм³ при нормі 50 мг/дм³.

Це вже другий за поточний рік випадок отруєння дітей нітратами у Харківській області. Фахівці центру вкотре наголошують на небезпеці вживання води з колодязів для вигодовування дітей до 3-х років і закликають батьків використовувати лише фасовану воду, призначену для дітей.

У селі Хроли з 3 серпня спостерігається масовий мор риби у місцевому ставку. За словами старости, загибель почалася після того, як до водойми потрапили каналізаційні стоки з міського колектора Харкова.

7 серпня зі ставка витягли понад дві тисячі мертвих рибин. Загалом за п'ять днів зібрали від 10 до 20 тисяч загиблих карасів, коропів, щук та інших видів риб, пише "Суспільне". Щоб зупинити потік забрудненої води, місцева влада облаштувала дамбу.

Харківська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом масової загибелі риби. Наразі розглядаються дві основні версії:

  • викид забруднюючих речовин підприємством;
  • природні причини.

Приблизні збитки оцінюються у понад 3 мільйони гривень.