На Куп’янському напрямку ситуація напружена. Про це йдеться у зведенні Генштаба ЗСУ на 11.00 8 червня.

Там, від початку доби відбулося вже три бойових зіткнення. В районі Макіївки атаку відбито, дві - тривають поблизу Греківки і Невського.

За даними Інституту вивчення війни (ISW)  російські військові просуваються на Куп’янському напрямку на північний захід від Іванівки, що видно на геолокованих кадрах, однак підтвердження немає. Вчора Генштаб заявляв, що на Куп’янському напрямку втрат позицій немає.

На цьому напрямку росіяни намагаються просунутися вперед з літа 2023 року. 5 червня головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський говорив, що у районі Куп'янська точаться запеклі бої, оскільки РФ прагне прорвати оборону з двох напрямків. Він зазначав, що мета ЗСУ там - зупинити просування і змусити противника перейти до оборони.

На Харківському напрямку зараз тривають три атаки окупантів в районі Вовчанська. Генштаб підкреслює, що ситуація під контролем.

За даними аналітиків ISW, є припущення, що ЗСУ провели локальну контратаку, на цьому напрямку. На геолокованих кадрах видно українські сили, які діють у південно-західній частині Глибокого, на північ від Липців. При цьому раніше російські військові блогери заявляли, що армія РФ перебуває в цьому населеному пункті. Але підтверджених змін на лінії фронту в районі Липців та Волчанська минулої доби не було, зазначили в Інституту вивчення війни.

Минулої доби на цьому напрямку загарбники втратили:

  • 136 осіб живої сили;
  • знищено п’ять артсистем:
  • сім автомобілів;
  • спецтехніка.

Уражено:

  • 36 укриттів особового складу ворога;
  • склад з боєприпасами.

Росіяни почали наступ на півночі Харкова 10 травня. Два основні напрямки наступу - на Вовчанськ та на Липці. Ворог намагався просунутися до Глибокого і Липцівзазнаючи великих втрат. Загалом росіяни захопили у Липецькій громаді 6 сіл. Від Липців до Харкова - близько 30-ти км.

Станом на 2 червня повідомлялося, що українські підрозділи контролюють близько 70%  Вовчанська, місто майже знищене.