Влітку 2024 року на території Агрегатного заводу у Вовчанську Харківської області за наказом російського командування було страчено 4 солдатів ЗСУ, які перебували у полоні. Про це повідомив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, пише OBOZ.UA.

Досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни було розпочате після допитів військовополонених росіян, під час яких були отримані свідчення про злочин.

Фільчаков зазначає, що розслідування таких справ має свої труднощі, особливо через бойові дії, що ускладнюють доступ до місця подій. Але кнкретно в цьому випадку один із росіян перебуває в українському полоні, і його можуть судити в Україні. У разі доведення вини підозрюваному загрожує довічне позбавлення волі.

Агрегатний завод вважався містоутворюючим підприємством для Вовчанська. Він виробляв насосні станції та гідромотори для літаків, агрегати паливних систем авіаційних двигунів, автомобільні агрегати, циліндри вимикання зчеплення для вантажних автомашин. Росіяни зайшли на завод на початку свого наступу в Харківській області у травні 2024 року. Влітку повідомлялося, що десятки російських солдат заблоковані на підприємстві. Наприкінці вересня спецпідрозділи ГУР звільнили територію заводу, взявши полонених.