У Харківській області відновиться видобуток газу на Сахалінському родовищі. Про це повідомляє приватна нафтогазовидобувна компанія "ВК "Укрнафтобуріння".

Сахалінське родовище знаходиться неподалік від міста Краснокутськ (приблизно за 15 км). Це найбільше в Україні розвідане родовище природного газу, яке також містить нафту та газовий конденсат. Його експлуатація розпочалася в 1984 році. Запаси газу в цьому родовищі оцінюються в 15 мільярдів кубічних метрів, що робить його стратегічно важливим для енергетичного сектору країни.

1 грудня 2023 року видобуток газу на Сахалінському родовищі був припинений через анулювання спецдозволу компанії на це родовище. Тоді суд анулював чинний спеціальний дозвіл на користування надрами (видобування вуглеводнів) Сахалінського нафто-газоконденсатного родовища, власником якого є ПАТ "Укрнафтобуріння". Тобто управитель "Укрнафтобуріння" - компанія "Укрнафта" - втратила ліцензію на Сахалінське родовище. Рішення щодо анулювання спецдозволу було невідворотнім. В "Укрнафтобурінні" заявляли, що через припинення видобутку газу держава втрачає майже 50 мільйонів кубометрів газу на місяць.

Але компанія знову звернулась до суду, і нещодавно Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв рішення на користь "Укрнафтобуріння". Суд скасував попередні рішення судів нижчих інстанцій та залишив без розгляду заяву Держгеонадра через значний пропуск строку на звернення.

Голова правління "Укрнафтобуріння" Олег Мальчик заявив, що компанія готова оперативно відновити видобуток на родовищі. За його словами, відновлення роботи на Сахалінському родовищі має стратегічне значення для енергетичного сектору України.