У Харкові сімейна пекарня Корнієнків продовжує роботу попри постійні відключення електроенергії. Пекарня відкрилася у січні, за два місяці до початку регулярних знеструмлень у місті. Про їх історію розповіло "Суспільне".

Родина отримала грант на закупівлю обладнання і тепер має рік на реалізацію бізнес-плану. У пекарні працюють чотири члени родини, включаючи маркетолога, пекаря та кулінара.

Через відсутність приміщення у Валках, куди сім'я переїхала на початку вторгнення, вони щодня долають 50 км до Харкова громадським або попутним транспортом.

За три місяці роботи кількість клієнтів пекарні зросла вдвічі, досягнувши близько сотні щодня. Асортимент постійно розширюється, зараз включає 10 видів хліба на заквасці.

Для роботи під час відключень електроенергії родина привезла з дому генератор. Вони розробили схему випікання, за якою в першій половині дня готують дріжджовий хліб, а в другій - хліб на заквасці, який може довше зберігатися.

Пекарня планує подати заявку на ще один грант для придбання меншої печі, яка зможе працювати від генератора під час відключень.

Щоб не простоювати без електрики, пекарня почала готувати комплексні обіди, які користуються попитом у місцевих жителів.

Наразі харків'яни можуть отримати 500 тисяч гривень на відкриття бізнесу або його підтримку у рамках програми "єРобота". Так, під час війни подружжя харків'ян відкрило в місті равликову ферму. Ще одна родина отримала грант у програмі "Власна справа" та  відкрила коптильню у смт Печеніги Чугуївського району

Для розвитку власної справи у Харкові та області надаються такі гранти:

  • до 75 000 – для фізичних осіб, які стануть ФОП, без необхідності створення робочих місць;
  • до 300 000 – треба створити 1 робоче місце;
  • до 500 000 – треба створити 2 робочих місця.

Більш детальну інформацію про отримання гранту - читайте тут.