Харківські громади у 2025 році можуть втратити мільйони гривень. Про це повідомила голова Харківської облради Тетяни Єгорової-Луценко в колонці для РБК-Україна.

За її даними, при формуванні держбюджету на 2025 рік планують скоротити надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до бюджетів громад на 4%.

У 2022 році держава збільшила рівень зарахування цього податку для місцевих бюджетів із 60 до 64%. Але нещодавно уряд схвалив Бюджетну декларацію на 2025-2027 роки, яка передбачає зменшення з 64 до 60%. 

Як приклад втрат, яких можуть зазнати громади, Єгорова-Луценко навела Лозівську. Для Лозівської громади 4% скорочення надходжень від ПДФО - це мінус 20 млн грн. Це гроші на проведення розрахунків за електрику, водопостачання, газ, для підтримки критично важливих підприємств, які забезпечують жителів громади теплом і централізованим водопостачанням.

За даними Єгорової-Луценко, комітет Верховної Ради з бюджету після розгляду Бюджетної декларації на 2025-2027 роки рекомендував уряду залишити в громадах саме 64% надходжень від ПДФО. 

У листопаді 2023 року Верховна Рада ухвалила закон, за яким частина ПДФО перенаправлялася з місцевих бюджетів до державного. Йшлося про ПДФО для військових. Мер Харкова Ігор Терехов заявляв, що через це місто недорахується приблизно 3,4 млрд грн.