У Рогані під Харковом ремонтують укриття на 1000 людей. Про це повідомила заступник селищного голови Євгенія Янжула, пише "Суспільне".

Укриття знаходиться у житловому будинку. Це найдовший будинок у селищі Рогань, площа підвалу становить близько тисячі квадратних метрів, тому саме тут вирішили зробити ремонт та обладнати укриття.

88-річна мешканка будинку Світлана розповіла, що в будинку мешкає 350 людей, і коли розпочалася повномасштабна війна, у укритті будинку ховалися і мешканці сусідніх багатоповерхівок.

"Не скрізь були такі підвали, як у нас, от і пересиджували. Спочатку було дуже багато людей, усі кімнати, напевно, були зайняті, а потім люди потихеньку почали їхати", - розповіла Світлана.

Мешканка Рогані каже, що умови у підвалі були поганими:

"Зовсім нічого не було, був лише один туалет на всіх. Води не було. Жодних умов не було: страшно, холодно. Згадувати про це дуже важко".

Євгенія Янжула повідомила, що ремонт укриття відбувається у два етапи. Вартість робіт на першому етапі становить 2 млн. грн., на другому – 1 млн. грн. Конкретні терміни повного закінчення ремонту чиновниця не називає, каже, що сподівається на завершення до наступного літа.

За даними чиновниці, у Роганській громаді 21 об'єкт може використовуватись як найпростіше укриття. Але для ремонту всіх грошей немає. Вже зроблено проектно-кошторисні документації для 5 укриттів в інших будинках. У Рогані планують шукати міжнародних партнерів, які ви змогли виділити кошти на ремонти.

Фото: Суспільне Харків/Євген Гертнер