Харків'яни не чекають на економічні поліпшення найближчим часом, але вважають майбутнє в країні обнадійливим. Вони підтримують вступ України до ЄС та НАТО. Такими є дані соціологічних досліджень, які у квітні-травні 2024 року провела соціологічна група "Рейтинг" від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Економічна ситуація

Більше половини опитаних харків'ян заявили, що економічне становище їхніх сімей за рік погіршилося: 28% вказали, що воно сильно погіршилося, 29% - трохи погіршилося. Набагато покращилося економічне становище лише в 1% сімей, у 9% - трохи покращало. Інші 32% заявили, що економічне становище їхніх сімей не змінилося.

На економічні перспективи харків'яни дивляться без оптимізму: 30% вважають, що найближчого року ситуація трохи погіршиться, а 23% - що сильно погіршиться. У той же час 2% вважають, що економічне становище країни значно покращиться, 10% - трохи покращає. Ще 11% важко дати відповідь.

Відновлення країни

17% харків'ян вважають, що відновлення в країні слід проводити якнайшвидше, навіть без модернізації. 69% упевнені, що поспішати не варто: відновлення може бути тривалим, але з модернізацією. 13% або запропонували інші варіанти, або сказали, що важко відповісти.

До якого економічного союзу має приєднатися Україна

Респондентам було запропоновано два варіанти – Євросоюз чи Митний союз. ЄС вибрав 61% опитаних харків'ян, лише 7% – за МС. Решта або вважає, що слід вибрати інші союзи, або обрали варіант "важко відповісти.

Чи слід вступати до НАТО?

Вступ до НАТО підтримують 55% опитаних харків'ян, проти – 18%. Решта вагалися з відповіддю.

Повернення в Україну

Респондентам, у яких родичі виїхали за кордон, було поставлене запитання: чи планують їхні рідні повертатися до України?

34% опитаних харькочан повідомили, що ні, ще 19% – що їхні родичі не визначились. Лише після закінчення війни планують повертатись родичі 33% респондентів. 2% готові це зробити найближчим часом, незважаючи на війну. Решті респондентів будо або важко відповісти, або вони повідомили, що їхні родичі мають різні плани.

Майбутнє України

Загалом учасники опитування оцінюють майбутнє України оптимістично. Серед харків'ян бачать його скоріше обнадійливим 68%. Значно менша частина харків'ян – 19% – вважає, що майбутнє країни є скоріше безнадійним. 12% респондентів важко з відповіддю.

Опитування проводилося у 21 обласному центрі України, за винятком тимчасово окупованих територій. Херсон був виключений із вибірки через ситуацію безпеки, яка унеможливлювала особисте опитування. В опитуванні брали участь 16 800 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.