Масштабна лісова пожежа, що розпочалася 1 вересня на території Донецької області через бойові дії, перекинулася на Харківщину, спричинивши значні руйнування в селі Студенок Ізюмського району. За останніми даними, площа горіння в межах Харківської області перевищує 1500 га. Вогонь знищив у Студенку 250 житлових будинків з 300. За даними ДСНС, 3 серпня о 17:28 в селі вдалось локалізувати пожежу. Наразі триває ліквідація наслідків. 

Студенок розташований за 30 км на південний схід від Ізюма. До війни в селі проживало близько 1,4 тис. осіб. Село було в окупації у 2022 році. Після звільнення люди повернулися додому. Тепер багато хто з них втратив усе.

Ключові факти:

  • пожежа пройшла близько 5000 га, знищивши значну площу лісу;
  • у селі Студенок згоріло 250 житлових будинків;
  • евакуйовано понад 600 людей;
  • постраждали двоє осіб: місцева жителька та співробітник ДСНС.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомляв, що особливо небезпечним є те, що загоряння є поверхневим. Вогонь швидко рухається верхівками крон дерев. Додаткову загрозу створює детонація вибухових пристроїв, залишених ворогом.

Заходи з ліквідації пожежі:

  • розгорнуто оперативний штаб на місці НС;
  • залучено додаткові сили ДСНС з Харківської, Полтавської, Дніпропетровської та Черкаської областей;
  • задіяні 285 чоловік особового складу та 88 одиниць техніки;
  • на місці працюють Комісії по ліквідації наслідків та фіксації збитків громадян. Синєгубов запевнив, що всі постраждалі громадяни зможуть отримати компенсацію за знищене майно за програмою "єВідновлення".

Серед постраждалих - Лідія Прокопенко, місцева вчителька. У день свого народження вона оглядала згарище будинку, який побудував її дід у 1928 році. Жінка прожила в цьому домі 64 роки і пережила російську окупацію села, пише "Суспільне".

Лідія розповіла, що її будинок горів майже добу. У вогні загинули 59 з 65 курей, яких вона нещодавно придбала. Серед попелу жінці вдалося знайти материну чашку - маленький, але цінний спогад про минуле. Однак найболючішою втратою Лідія вважає свої вірші про війну, які вона написала для молодших школярів і які зникли у полум'ї.

Незважаючи на втрату дому, вона вирішила залишитися в селі, плануючи тимчасово оселитися у вцілілому будинку сусідів та продовжувати працювати на своєму городі, бо там залишилася половина врожаю картоплі, помідори та огірки.

Фото: "Суспільне", ХОВА, Тетяна Доцяк, ДСНС