Мер Харкова Ігор Терехов пояснив, чому Харків треба відбудовувати навіть під обстрілами. За його словами, відкладати відновлювальні роботи до закінчення війни не можна. Відбудова надзвичайно важлива для емоційного стану людей. Незважаючи на важкі часи, харків'яни розраховують на відновлення житла, комунального господарства, енерго- і теплопостачання. Про це мер сказав в інтерв‛ю енстонському виданню "ERR".

Він зазначив, що попереду на Харків чекає дуже важкий опалювальний сезон. Російські війська завдали серйозних ударів по енергетичній інфраструктурі: їх результат - зараз Харків не має генерації і змушений брати електрику з інших міст. 

Незабаром у Німеччині відбудеться Конференція з відновлення України, де харківська влада переконуватиме західних партнерів у тому, що потрібно вкладатися у відновлення Харкова. Мер міста планує презентувати інвестиційні проєкти, частину з яких необхідно реалізувати вже сьогодні, незважаючи на воєнні ризики. Йдеться про енергетичну галузь і теплове господарство.

При цьому Терехов зазначив, що є й такі напрями, якими можна буде зайнятися лише після закінчення бойових дій. Це стосується глобального відновлення, наукових та індустріальних парків, які треба відновлювати та будувати.

Водночас мер підкреслив, що такий складний процес неможливо розпочати одразу після закінчення війни, тому підготовчу роботу потрібно вести вже зараз. Цей процес дуже трудомісткий і тривалий. Якщо зараз не демонструвати іноземним партнерам та інвесторам можливості Харкова, то після війни піде багато часу на донесення цієї інформації.

Терехов також зазначив, що створення повноцінних інвестиційних проєктів - це частина роботи мера і його команди. Неможливо починати її тільки після завершення війни, адже це проєктування, розрахунки, економічні обґрунтування. Усе це необхідно вибудовувати вже під час воєнних дій.

З кінця 2023 року РФ посилила обстріли Харкова, а з кінця березня росіяни завдають удари по місту модифікованими авіабомбами. РФ наносить удари по підприємствам, паркам, житловим будинкам, навчальним закладам, базам відпочинку. За останній місяць від атак ворога постраждали "Епіцентр", бісквітна фабрикатипографія "Фактор-друк", Центральний парк тощо.

За словами Терехова, на сьогодні без житла в Харкові залишаються близько 160 тисяч осіб. Збитки, нанесені Харкову російськими обстрілами, мер оцінює у 10 млрд доларів.