Мешканець Харківщини, який допомагав росіянам під час окупації налагодити роботу залізниці в Куп'янському районі, отримав 10 років в'язниці. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Куп'янський район російські війська окупували на початку повномасштабного вторгнення. ЗСУ звільнили більшу частину району восени 2022 року.

Засуджений під час окупації очолював паливну базу незаконно створеного підприємства "Куп'янська залізниця".

Чоловік допомагав росіянам відновлювати залізничне сполучення, організовував перевезення солдатів, військової техніки та боєприпасів з території РФ до тимчасово окупованих районів Харківської області, а також передав росіянам обладнання та паливо місцевого підрозділу "Укрзалізниці".

У прокуратурі уточнили, що тільки наприкінці липня 2022 року чоловік передав росіянам понад 120 тис. літрів дизельного палива. Зарплату колаборант отримував у російських рублях.

Співробітники спецслужби затримали чоловіка в лютому 2023 року. 

На суді свою провину він визнав частково і заявив, що працював під погрозами. Але докази і свідчення свідків підтвердили протилежне. Червонозаводський районний суд Харкова визнав колаборанта винним за ч. 1 ст. 111-2 (Пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. Чоловік проведе у в'язниці 10 років.