На початку літа 2022 року 34-річний безробітний мешканець села Петропілля Куп'янського району отримав від представниці окупаційної влади значну кількість примірників пропагандистської газети "Харків Z" і роздавав її сусідам. Про це повідомив речник Харківського обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Чоловік особисто обходив домівки мешканців окупованого села, роздаючи газети з рук в руки або вкладаючи їх до поштових скриньок. Вміст цих "видань" був спрямований на виправдання російської агресії та заперечення військових злочинів окупантів. Там були спроби представити російську агресію як нібито внутрішньогромадянський конфлікт в Україні. Також на шпальтах цих газет кремлівські пропагандисти прославляли російських воєнних злочинців із числа військовослужбовців ЗС РФ, вихваляли російське політичне керівництво та закликали до насильницької зміни меж міжнародно визнаної території України.

Судові лінгвістичні експертизи, ініційовані СБУ, підтвердили протиправний характер інформації, що містилася в газетах.

Після звільнення села від окупантів підозрюваний намагався уникнути відповідальності, проте співробітники СБУ зібрали достатньо доказів його злочинної діяльності.

Наразі чоловіку оголошено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • виправдовування збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників;
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

За скоєні злочини колаборанту загрожує до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.